Sunday, 4 September 2011

Jangan simpan duit dalam lima tahun ini !!

Aku dah lame jumpe artikel ni..tapi mase tu lum ade blog lagi.so..alang-alang dah ade blog ni..sebaiknye..aku nak berkongsi la an...aku copy+paste je ni.."aku" dalam artikel ni,bukan aku ok.btw,,kenapa tak boleh simpan duit pulak?? aku memule pun pelik jugak..bile bace dan bace artikel ni baru aku faham... tapi same ade benar atau tidak...Wallahualam... jom bace...




ECONOMY is going down --- COLLAPSE!!!
IN 5 YEARS Time
"Aku
tak baca detail sangat... tapi sejak jadi unit trust consultant ni...
aku tahu satu teori yg disebut RULE 72. Org ekonomi tahu benda ni.


Kalau
nak tahu half value the money... guna rule ni bahagikan dengan inflasi
rate. Skrg ni inflasi 4% >, 72/4 = 18. Meaning to say... dlm masa 18
tahun lagi value duit RM100 skrg akan jadi RM 50, 18 tahun akan dtg.


Oleh
itu, saving kita hendaklah cari yg dapat bagi return per year lebih
besar drpd interest rate. Kalau saving dlm tbg haji 4.75% dgn interest
rate 4%, dalam masa 18 tahun akan dtg, secara teori kita akan hanya ada
keuntungan 0.75% shj.


OLEH itu juga simpan didalam instrumen yg bolh bagi return yg besar dan
selamat."


"pasal
financial planning tu, kau kata duit boleh simpan sampai 2nd & 3rd
generation. Aku ragu2 sikit sbb apa yg aku tahu, pakar2 ekonomi dunia
meramalkan akan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg boleh hancurkan
ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapi sekurang-kurangnya mereka
ada fakta yg kukuh untuk sokong pendapat mereka. Pakar ekonomi Islam yg
merujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkan perkara ini pasti
akan terjadi)


Bila
ekonomi kapitalis collapse, kita tak boleh ambik duit dlm bank. Aku
dengar ceramah Mr Matthias Chiang, bekas penasihat politik Tun Dr M.
Dia kata ni pasti jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi perkara ni tak
mungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia ni Christian Katolik
yg anti-Zionis. Dia kemukakan bukti berupa kenyataan2 oleh penasihat2
Bush, professor di Havard dan Oxford, org2 kuat IMF, Bank Dunia dan
segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis akan collapse,
keadaan dunia akan jadi lebih teruk daripada krisis ekonomi dunia
1930's. Mamat ni masih close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk "FUTURE
FASTFOWARD".


Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di
peringkat dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah wawancara
dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nak jumpa Tun Dr M. Dia kata
system kapitalis memang dah nak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang
beli duit emas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat di Dubai dan
ada cawangan di Labuan. Dia kata kat aku, org Malaysia yang paling byk
simpan duit emas dalam akaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah.
Maknanya Dr M dan Pak Lah memang well prepared untuk hadapi kehancuran
system kapitalis.


Seorang
professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis buku pasal masalah duit
kertas dan duit dalam bentuk angka ni (duit elektronik). Dia kata duit
dalam bentuk angka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit kertas yg
kita simpan bawah bantal atau tabung di rumah pulak akan menyusut dan
menyusut dengan teruk sekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa
pun di masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasal "money
creation" oleh bank. Masalahnya, cerita pasal ni tak keluar pun dalam
akhbar arus perdana Malaysia (i.e. berita harian, utusan, star, nst.
Akhbar kita hanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC, Reauters
yang sebenarnya tak betul tu). Sekarang, ekonomi sudah teruk. Nak tahu
teruk atau tidak, jangan tengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya.
Media macam ni tak akan cakap perkara yg benar. Tapi bacalah akhbar2
eksklusif utk geng2 Zionis spt Herald, Weekly Commentator, Jerusalem
Post, etc. Akhbar ni boleh di access via internet. Media mcm ni dibaca
oleh sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2 pasal money
meltdown melalui internet. Lepas tu, aku buat research pasal kekayaan
dalam Islam. Aku dapat tahu kekayaan sebenar ialah :-


1. tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg ada air mengalir
berdekatannya)


2. emas dan perak


Mengejutkan,
sekarang ini emas lah yang sedang dikumpul oleh zionis. Rezab emas
terbesar berada di US dan Europe. Nak ambil emas, mereka tukarkan
kepada negara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2 Zionis itu lah
juga yg memiliki bank. (Sila rujuk buku2 atau rencana internet mengenai
sejarah dan asal usul bank)


Sudahnya,
kita semua satu dunia, simpan duit kertas yg menurut pakar ekonomi tak
akan bernilai di kemudian hari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH
TOPIC "THE DEATH OF MONEY) Yg bernilai ialah emas, minyak dan
kemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemar dengan teruk di masa
depan. BBC pada tahun 2001 melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah
tasik sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada tanda2 akan
pasang semula. Saintis buat kiraan dalam 50 tahun lagi tak ada setitik
air pun di situ. Middle East dan Zionis akan bercakaran kerana air
pulak! Separuh kedua abad ini adalah era "haus kerana tidak ada air"
dan "bergelap kerana tiada minyak" menurut kata penganalisis dunia).


Tahun
lepas, aku attend seminar nuclear di hotel renaissance. Seorang pakar
Jepun kata minyak dlm bumi ni hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas
tu, aku tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, "Tan Sri, apa kita nak
buat sebab kita tak ada polisi tenaga nuklear?" Dia jawab, "no comment.
You kena tanya menteri." Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi
US. Masa tu aku tengah tulis rencana mengenai polisi tenaga nuclear
Malaysia sebagai persediaan hadapi kekurangan minyak.


Aku
juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg juga kawan baik atau
mungkin juga kroni kepada Tun Dr M. Datuk ni mengaku dia tak simpan
duit kertas dlm bank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat
daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikan pada org miskin.
'I don't keep money," macam tu lah dia kata kat aku. Lepas aku
wawancara dia, dia bagi hadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit
kertas dan kaitannya dengan RIBA (FAEDAH BANK). Buku tu menerangkan
bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan duit elektronik akan dengan
sendirinya jadi penyebab kepada kehancuran system ekonomi kapitalis
nanti. Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia 1997 angkara
George Soros dulu. Datuk tu kata dia tengah kaji Al- Quran dan dpt tahu
apa erti kekayaan yg sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan
baru tahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUIT KERTAS or DUIT
ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapat tahu, US sekarang, selain emas
dan minyak, sedang MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duit
kertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negara lain di mana
tiga per empat daripada dolar sekarang sedang berligar2 di luar US dan
sedang menunggu masa untuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis
dolar Amerika).


Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-


MD
IMF, Rodrigo de Rato, "We believe such a large imbalance of growing
indebtedness by the US is a risk not only for the US economy, but for
the world economy.


Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas "over time there is only one
direction for the dollar to go - lower".


Warren
buffet, pemain saham terkenal dunia kata : "we view them as TIME BOMBS
both for the parties that deal in them and the economic system."


Paul Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board, "we have a 75% chance
of a crisis within 5 years".


Aku
sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskan pemikiran sahaja. Apa
pun kau fikir pasal maklumat aku ni, terpulang lah. Wallahualam

1 comment: